9 עקרונות להמרת טכניקות NLP פרטניות לקבוצתיות

9 העקרונות להמרת טכניקות NLP פרטניות לקבוצתיות

איך זה נולד?

הרבה מנחים הוסמכו בשנים האחרונות להנחייה בעזרת כלים של NLP, ואני בתוכם.  במהלך הלימודים כשהתפתחתי מדרגה לדרגה, דרך השתלמויות בחו"ל אצל מייסדי ה-NLP ועד היום לאחר שנים רבות, אני ממשיך ללמוד עוד ועוד טכניקות ורובן ככולן לטיפול פרטני, אחד על אחד. סביר להניח שאם הייתם שואלים אותי אז, אם אפשר להעביר טכניקות של NLP לקבוצה של אנשים בו זמנית,  הייתי אומר שזה בלתי אפשרי, היום אני יודע שזה אפשרי ושזה עובד.

כמי ששואף להשפיע על כמה שיותר אנשים, לפני מספר שנים שאלתי את עצמי כיצד ניתן  להגיע למספר אנשים בו זמנית. טיפול פרטני עובד יפה מאד אך יהיה נהדר להגיע ליותר אנשים.

מייד עם חזרתי לארץ מהתמחות בנושא של מידול (Modeling) ב- NLP University, החלטתי  להתמקד בנושא של חרדת מבחנים. כמי סבל מתופעה זו בעבר ומזה  שנים פוקדים את הקליניקה שלי מתבגרים, נערים ומבוגרים הסובלים מתופעה זו.  קיוויתי לעזור להרבה אנשים. לכן ערכתי פרויקט מחקרי של מודלינג בו למדתי את האסטרטגיה של אנשים הנכנסים ללחץ בעת מבחן, וגם של  אלה שבאותה סיטואציה הם במצב רגשי כזה שיכולים  להביא את ידיעותיהם.

לאחר המודלינג היה בידי  את האסטרטגיה המביאה למצב הרגשי הרצוי במבחנים. אז ההחלטה הייתה לא להסתפק בלהעביר את אותה אסטרטגיה במספר מפגשים באופן פרטני, אלה להשפיע על כמה שיותר אנשים בו זמנית. זה היה הרגע שהתחלתי ללמוד בעזרת ניסוי וטעיה איך להמיר טכניקות פרטניות לקבוצתיות.

לאחר חיפושים וניסיון  לפתוח דלתות ולא מעט נפילות,  התחלתי להעביר את הסדנא להתמודדות עם חרדת מבחנים בבתי ספר בכל רחבי הארץ,  באופן ספציפי לתלמידים הסובלים מהתופעה בקבוצות של כ-15 תלמידים בו זמנית ולראות זאת עובד, זה היה אחד הרגעים שהצליחו להוריד דמעות של התרגשות בשנים האחרונות.

היום המטרה שלי בכתיבת מילים אלה היא לחלוק עם כל מי שקורא שורות אלה את העקרונות של המרת טכניקה פרטנית של NLP לטכניקה קבוצתית.

 9 העקרונות להמרת טכניקה פרטנית לטכניקה קבוצתית:

כידוע לכל טכניקה מטרה ספציפית, ולכל טכניקה את הדרך היחודית שלה להשיג את המטרה שלה. אפשר להמיר כמעט כל טכניקה פרטנית לקבוצתית, אחד העקרונות הוא ליצור את התשתית המתאימה ביותר על מנת שהטכניקה תצליח.

כשאנו מעבירים למונחה טכניקה אחד אל אחד, יכולים להיות רגישים לכל ניואנס של המונחה, אם זה בא לידי ביטוי בהבעת הפנים, הקול או כל תקשורת אחרת. כשאנו עובדים עם קבוצה זה יותר מאתגר כי יש לנו מספר מונחים בו זמנית. לכן על המנחה, ממש כמו אדריכל לשרטט ולתכנן כל שלב של התהליך  על מנת להביא להצלחתו . יצירת תשתית מתאימה לטכניקה שהולכים להעביר.

לכן הנקודות הבאות הן עקרונות קריטיות שחשוב לקחת בחשבון ולתכנן אותן מבעוד מועד:

  1. מפירוט להכללה: נקודה חשובה מאד שנועדה לתת מקום לכל אחד מהמשתתפים למצוא את התשובות הנכונות לו בהתאם למציאות סובייקטיבית שהוא חווה. זה אחד ההבדלים העיקריים בין טכניקה פרטנית לטכניקה קבוצתית. כשמעבירים טכניקה פרטנית ומפנים את המונחה לרגשות, אפשר למנות את הרגשות הספציפיים שהמונחה חווה, במקרה של טכניקה קבוצתית,חשוב שהמנחה ידע לדבר על הרגשות ברמת הכללה גבוהה, כך שכל אחד יוכל להתייחס לרגש המתאים לו.
  2. הסבר מטרת הטכניקה: הסבר זה בא על חשבון של גורם ההפתעה שבהרבה מקרים יכול להיות משמעותי, אך אם מעבירים את הטכניקה במסגרת של סדנה  עם מטרה מוגדרת מראש אפשר לדלג על שלב זה. כשהמשתתפים מודעים למטרת הטכניקה , גם אם הם עוברים את כל השלבים על מנת "לרצות את המטרה שהוגדרה מראש" גם אז הם יוצרים בתת המודע שלהם נתיב נוירולוגי חדש אשר יוכל להוות אלטרנטיבה בזמן אמת.
  3. הסבר מפורט לפני העברת הטכניקה: חשוב שהמשתתפים ידעו מה מצפה להם, האם הטכניקה תדרוש מהם לקום, לשבת, לעצום עיניים, לכתוב וכו'. אם המשתתפים יהיו מופתעים בהרבה מקרים זה יכול לדרוש מהמנחה לעצור את הטכניקה ולתת הסברים לשאלות , מה שאנו רוצים למנוע ובכך ליצור רצף בין השלבים השונים של התהליך.
  4. הדגמה לפני ביצוע התהליך הקבוצתי: אפשרות שמצד אחד יכולה להקל על המנחה היא לערוך הדגמה פרטנית של הטכניקה לפני התהליך הקבוצתי, אך מצד שני יכולה להגביל את משתתפי הטכניקה הקבוצתי לתשובות ולדרך הספציפית של ההדגמה הפרטנית. לכן חשוב מאד להיעזר, במידה ובוחרים באפשרות הזאת יש להסביר שהכיוון של ההדגמה הוא רק אחד הכיוונים האפשריים וקיימים כיוונים נוספים אשר כדאי למנות לפחות באופן חלקי.
  5. דוגמאות לפני כל שלב קריטי של הטכניקה: בהרבה מקרים טכניקה יכולה להיות מורכבת ממספר שלבים, אשר חלקם הם קריטיים להצלחת הטכניקה. בשלבים כאלה המנחה יכול לתת דוגמאות מגוונות של הסתעפויות אפשריות ובכך לכוון את המשתתפים כדי שימצאו את הכיוון המתאים לכל אחד מהם.
  6. דרך ברורה איך במהלך הטכניקה מתבצע השיקוף והמשוב: בהרבה טכניקות ההשפעה היא מתוך התובנות שעולות למודעות או מהשיקוף שהמנחה עושה למונחה במהלכה. במקרה של טכניקה קבוצתית, חשוב שהמנחה יצור מבעוד מועד דרך בה יוכל להנחות את המשתתפים לשים דגש על תובנות שעולות ועל שיקוף של תכנים משמעותיים שעשויים לקדם אותם. שלב זה הוא אתגרי במיוחד, שכן מצד אחד לכל משתתף תובנות או שיקוף ספציפי המתאים לו, אך מצד שני ההנחיות של המנחה צריכות להיות מספיק מוכללות על מנת ליצור את המרחב האישי של המשתתפים.
  7. הגדרת נקודות מפתח בהן המנחה בודק אם המשתתפים מתקדמים משלב לשלב של הטכניקה: כל משתתפי הקבוצה מתחילים את הטכניקה ביחד וחשוב שכולם יסיימו גם ביחד. כאן עוד אחד מהאתגרים של תהליכים קבוצתיים. בהרבה מקרים מנחה מוצא את עצמו מול קבוצה המורכבת ממשתתפים עם קצב שונה. לכן מצד אחד על המנחה למצוא קצב ביניים, ומצד שני ליצור תחנות במהלך הטכניקה בהן הוא בודק עם  המשתתפים שאכן  הגיעו לאותו שלב של התהליך. בהרבה מקרים המנחה בשאלה מכוונת יכול לעזור למשתתפים "תקועים" להתקדם.
  8. תוכניות מגירה: עם הנסיון המנחה מכיר את הטכניקות הקבוצתיות השונות ויכול לזהות את השלבים האתגריים בהם משתתפים עלולים להיתקע וליצור בהתאם פתרונות על מנת לאפשר להם להתקדם יחד עם כל הקבוצה.
  9. מספר משתתפים: ממליץ בשלב ראשון להתחיל בכמות קטנה של משתתפים, שניים, שלושה משתתפים, להתחיל לעלות את מספרם וכך המנחה ירכוש את הנסיון הדרוש על מנת להתמודד בהצלחה עם האתגרים של כל טכניקה.

 לכל המעוניין להעביר טכניקות קבוצתיות ממליץ לקחת בחשבון את הנקודות הללו. אלה דברים שלמדתי מהטעויות והנסיון שרכשתי לאורך השנים. כולי תקווה שזה עוזר ומקדם אתכם וחוסך זמן וטעויות.

מאחל בהצלחה וממליץ לכם לא להשאר עם שאלות ללא תשובה. במידה ויש טעויות אפשר לשאול כתגובה לפוסט זה ואני מבטיח לענות

בהצלחה ובניגוד לתחומים אחרים אני מבקש מכם: תנסו את זה בבית  🙂

3 thoughts on “9 עקרונות להמרת טכניקות NLP פרטניות לקבוצתיות

  1. לאחרונה סיימתי מאסטר NLP – ובהיותי מאמנת אישית ומנחת קבוצות, גדולה בי השאיפה להעביר את הטכניקות בקבוצה. בנוסף לדברים הנהדרים שנחשפתי אליהם במהלך הקורס האינפורמציה שזיקקת נתנה לי עוד תובנות על מה נדרש לעשות על מנת להצליח טוב יותר.
    יישר כח

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רק מבקשים לבדוק שאת/ה בן/בת אנוש :) *